Hynsteblom winterworkshops

Op de Hynsteblom in Foudgum heb ik de pilot workshop ‘Vogels in de winter” en ‘Winterweer” voor  kinderen van 4 – 7 jaar. Het waren kleine groepen en oogstten groot succes.

Tijdens de workshop ‘Vogels in de winter’ hebben we een vogelspotwandeling gedaan waarbij de kinderen heel veel vogels hebben gespot. Als presentje  zagen we zelfs een eekhoorntje. Daarna hebben we vogelsnacks gemaakt tot groot plezier van iedereen.

In de workshop ‘Winterweer’ hebben we  verschillende dingen gedaan gericht op het overleven van dieren in de winter. Als eerste deden we een kleine speurtocht met het verkennen van voetsporen van dieren en een opdrachtje over dat dier: sluipen als een vos, rennen als een ree, klimmen als een eekhoorn etc. Daarna hebben we een huisje gemaakt waar een egel lekker in kan slapen. Ook hebben we een  en een spelletje ‘op vakantie naar Afrika’ gedaan over de vogeltrek. We kwamen zodoende allerlei hindernissen van de reizende vogels  tegen.

Tijdens een regenbui hebben we in de natuurschuur sneeuw gemaakt met baking soda en water. Natuurlijk hebben we er mee gespeeld en als afsluiter een heus (nep) sneeuwballengevecht gedaan.

Het is erg leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen zijn en deze pilot workshops krijgen daarom zeker een vervolg. Dit gaan we doen mede dankzij sponsoring van DikGroen.

Creatieve egelvriendjes

Het project creatieve Egelvriendjes wil natuurbeleving en creativiteit voor kinderen dichtbij huis te realiseren in Friesland.

Door middel van een maandelijkse tekening en tuinopdracht hebben we al drie maanden lang kennis verspreid over de natuur. Het project is goed ontvangen. Kinderen zijn lekker buiten geweest, hebben bijvoorbeeld een schuilplaats gemaakt voor de egels. Daarnaast is de bewustwording over de egeltjes en de natuur, maar ook buiten spelen en creëren vergroot.
De afgelopen maanden zijn er meerdere opdrachten gedaan buiten. Kinderen hebben onder andere gedaan en/of gemaakt:
– Tipi’s waar je voedsel voor de vogels en egels kwijt kunt.
– Vetbollen om buiten op te hangen.
– Egelschuilplaats van bladeren.
– Egeltjes water en kattenbrokjes geven.
– Biologische bloembollen planten zodat deze in het nieuwe jaar opkomen en insecten aanlokken.
– Egel- en natuurspel en genieten van een gezamenlijk egelkunstwerk.

Het project is gestart met veel liefde voor de natuur, kids, creativiteit en egels in het bijzonder. De gestelde doelen hebben we al ruimschoots behaald. We zijn nog lang niet klaar; dit is pas het begin.

Gaaf om te noemen is dat onze tekeningen door Lisa van 12 jaar en tuinopdrachten maandelijks te vinden zijn in de nieuwsbrieven van 2025 van de Klyster (organisatie voor natuureducatie).Alle deelnemende scholen aan project Eddy Egel in Fryslân krijgen ook weer de tekeningen en de tuinopdrachten van Creatieve Egelvriendjes mee om thuis te doen.
Buiten gaan we in 2025 nog een insectenhuis maken en aan de slag met je egelproof tuin. Kortom Genoeg te doen voor kinderen.
Langzaam werken we naar het eindproduct toe, waarin we een boek of kalender ontwikkelen als duurzaam educatie materiaal, om zo de egels te steunen.

Bedankt voor het vertrouwen vanuit DikGroen, erg mooi om zo laagdrempelig bij te kunnen dragen aan educatie en buiten projecten voor kinderen.

Jeugdgroep De Fladderaars

IVN Alphen aan den Rijn maakt zich op voor de winter met jeugdgroep de Fladderaars. Het helpen van vogels staat in de maand december centraal. Daarom maakten de Fladderaars een vogelhuisjes en er is gewerkt aan een kerststukje met een kerstster van vet en vogelvoer. Iedereen is druk aan de slag gegaan met prachtige resultaten.

Welke vogels zijn blij met het vogelvoer en wie willen de vogelhuisjes  betrekken? Dit werd duidelijk in de uitleg over de verschillende vogels in Nederland. Het ging over trekvogels, standvogels (vogels die ’s winters in Nederland blijven) en deeltrekkers.

De trekvogels eten vooral insecten. In de winter kunnen ze dan weinig voedsel vinden in Nederland en kunnen het koude weer minder goed aan, zoals bijvoorbeeld de nachtegaal, tjiftjaf en boerenzwaluw. Ze trekken naar warmere oorden en vliegen vaak enorme afstanden.

Standvogels kunnen in de winter nog voldoende voedsel vinden. De merel, huismus, koolmees en ekster zie je dus gewoon nog in de tuin ’s winters. Toch is het ook voor hen moeilijker om voedsel te vinden zij kunnen het extra voer goed gebruiken.

De deeltrekkers is een groep waarvan een deel wegtrekt (meestal vrouwtjes en en jongen) en een deel blijft. Het bekendste voorbeeld is het roodborstje.

Dank aan Gerda Bonninga voor het kerstgroen en Dikgroen voor de materialen voor het vogelhuisje. Het hout is betrokken bij Het Behout (https://www.hetbehout.nl/), waar gebruikt hout een tweede leven krijgt.

Bollen in de Biologische Proeftuin

Op een zonnige december zondag kwamen we met een fijne groep mensen bij elkaar in de Proeftuin Olmenhort in Vijfhuizen om hier werk van te maken. We hebben veel biologische bollen en planten uitgeplant. Zodoende zullen er in het  voorjaar weken lang bloemen opkomen. Hiermee hebben belangrijke insecten  een goede start.

Dit is een goed uitgangspunt voor onze activiteiten met kinderen en jeugd uit de omgeving. Bovendien zal de Proeftuin er en stuk kleuriger uitzien.

Met de natuur als inspiratiebron zullen we in 2025 gaan experimenteren en samenwerken. De groene natuurplekken worden gebruikt als verbinding van natuur naar kunst en cultuur, groene festivals, nachtwandelingen, maakplaatsen voor jongeren en groene activiteiten.

Met dank aan Mariken van @project_beeheroes , Rogier van @groenkapitaal , Paul en Jantine van @genieloodsaalsmeerderbrug , Martijn, Tom, Marieke, Marike en Jara van @oogappel.g en @atelier_marike en aan de zon die ons tussen alle grijze dagen door kwam ondersteunen.

Veel dank aan het @dikgroen_stichting DikGroen die ons gesteund heeft  in de start van onze activiteiten.

Vogel van de week

De Freonen van het NME centrum De Klyster hebben met steun van DikGroen het project “Vogel van de Week”  in 2024 uitgebreid met 4 weidevogels te weten: kievit, grutto, scholekster en tureluur. 

De weidevogelstand neemt schrikbarend af en de weidevogels hebben onze bescherming daarom hard nodig. Wanneer je de natuur wilt beschermen, dan is daar in eerste instantie een band met die natuur voor nodig. Een andere voorwaarde voor weidevogelbescherming is  kennis hebben van het leven van onze Nederlandse weidevogels. Het is belangrijk om  kinderen hierbij te betrekken want zij zijn de burgers en beslissers van de toekomst. 

Het project Vogel van de Week is een vrolijk project over wie er allemaal nog meer bij jou in de buurt leven, rondvliegen, nestelen en zingen. Dit project loopt al een aantal jaar en is in 2024 door alle Friese NME-centra aangeboden aan de basisscholen. 

Het project betrekt jongeren op een speelse manier bij de natuur. Het werkt, want het project ontving in november 2024 de landelijke publieksprijs voor het beste educatie project van de Gemeenten voor Duurzame Ontwikkelingen. 

Vogel van de Week heeft nu dus ook weidevogels in de aanbieding. De filmpjes en educatie materiaal zijn vormgegeven en klaar. Het word verspreid zodat de scholen er komend voorjaar mee aan de slag kunnen gaan. 

Het is heel fijn dat DikGroen de ontwikkeling van de weidevogelmodule mede gefinancierd heeft.

Biobende 8x in actie

De Biobende bijeenkomsten vanuit Vereniging “De Oeverlanden Blijven!” vonden plaats op acht zaterdagmiddagen in het Natuur- en Milieu Centrum ‘De Waterkant’ in het natuurgebied de Oeverlanden in Amsterdam.

Er was een voorjaar biobende en een najaar biobende, ieder van vier bijeenkomsten geschikt voor basisschool leerlingen,  Tijdens de meeste Biobende activiteiten vertelt de natuurgids eerst iets over het onderwerp van die dag. Dit is afhankelijk van het seizoen en het weer. Het gaat  bijvoorbeeld over: insecten, planten, waterbiertjes, paddenstoelen, vogels etc.

Dan gaan we de Oeverlanden in. We hebben al eens met eigen gemaakte insectenzuigers insecten gevangen en onderzocht onder de microscoop. Soms er er ruimte voor een creatieve activiteit. Een andere keer hebben we waterdiertjes gevangen en bekeken met de microscoop.

Twee middagen hebben we samen met stichting Kidsklix de activiteit gedaan.  Na een natuurquiz maken de kinderen zelf foto’s met  bruikleencamera’s. Daarna bespreken we de beste foto’s en de allerbeste foto wordt door de kinderen gekozen. waarna de beste foto’s.

Tijdens de laatste bijeenkomst hebben we samen op een kampvuur broodjes op stokjes gebakken.

 

Dieren rondom de school in Leeuwarden

Op 28 november heb ik voor de leerlingen van de CBS Maximaschool in Leeuwarden een natuuractiviteit georganiseerd. Dit was een project voor mijn studie als IVN Natuurgidsopleiding, Het doel was om kinderen meer te leren over grondgebonden zoogdieren, met name kleine marterachtigen.

We hebben een speciale leskist gebruikt, een zogenaamde ‘mostela cameraval’. Hierin was een buis bevestigd waar zoogdieren doorheen konden lopen zonder vast te komen zitten. De val was geplaatst dichtbij de school. Een  camera in de kist registreerde de bewegingen van de dieren in zes weken.

Tijdens de dag hebben we samen met de kinderen de locatie van de kist opgezocht. Uitleg over de verschillende grondgebonden diersoorten rondom de school – zoals (spits)muizen, ratten, steenmarter, bunzing, wezel en de hermelijn-  kon natuurlijk niet ontbreken.

Het  videomateriaal hebben we vervolgens op school bekeken en besproken. Dit is begeleid met educatief materiaal waaronder: opgezette dieren, schedels, kaarten met uitwerpselen, lokaas (sardines), informatiekaarten en pootafdrukken.

De zonnige dag bracht veel enthousiasme bij de kinderen en begeleiders. Met interesse volgden ze alles over de diersoorten en hun gedrag in de natuur. De activiteit was een succes en  een voorbeeld waarin technologie en  veldonderzoek kunnen ondersteunen om de noodzaak van natuurbehoud over te brengen.

Dank aan DikGroen voor het sponsoren van de leskist en camera. Dit zal worden gebruikt voor toekomstige excursies van IVN de Walden.

Jeugd Natuur Club – egelhuizen

Jeugd Natuurclub (JNC)  de Wieden in Sint Jansklooster en JNC de Weerribben in Ossenzijl hebben allebei een activiteit over de egel georganiseerd.

Beide JNC’s hebben een ontzettend leuke middag gehad.

Alles stond in het teken van de egel. Deze prikkelige dieren kunnen wel wat hulp gebruiken, dus we leren van boswachter Denny over de egel snelweg, Daarnaast horen we over het eten. Wat kun je voor ze in de tuin zetten ? Vooral geen melk geven, leerden we. Het is goed om je tuin lekker rommelig te houden. Zo kunnen de egels zich verstoppen tussen de bladeren.

Daarna maken we allemaal een egelhuisje voor in de tuin met twee kamers en een mooi dak. Dank aan DikGroen! We ontvingen subsidie om voor iedere deelnemer een huisje aan te schaffen. Dank ook namens de egels waarvoor nu ruime gelegenheid van huisvesting geregeld is.

Na de creatieve activiteit binnen, was het gelukkig droog en konden we buiten in het veld nog spulletjes verzamelen voor in het huisje (en een frisse neus en natte voeten scoren) Het was weer een heerlijke middag!

Bosplezier

Op 23 oktober hadden we de herfstactiviteit bij Bosplezier in het bos van Hoge Hexel in Wierden.

Er was veel animo en met zo’n 20 kinderen tussen de 5 en 12 jaar zijn we op zoek gegaan naar de paddestoelen. Er zijn genoeg paddenstoelen te vinden in het bos, in alle soorten en maten. We hebben ze bestudeerd en gekeken of we de namen konden vinden op de zoekkaarten.

Na een korte pauze zijn we begonnen met het herfststukje. Er werd druk geknutseld met allerlei bosmaterialen. De resultaten zijn stuk voor stuk uniek en kleurrijk. Een geslaagde middag met een leuke decoratie voor thuis bij de donkere dagen.

Het is mooi om te zien dat kinderen zichzelf zijn in de natuur. Voor iedereen is er een plekje in vrijheid zonder zorgen.

 

Otters in Dokkum

 De Freonen fan De Klyster hebben met steun van DikGroen weer een bijzonder project kunnen realiseren. Op 21 oktober 2024 hebben kinderen geholpen om op het bedrijventerrein Betterwird in Dokkum  een zogenaamd Otterholt (een overdekt hol aan de waterkant voor otters) te maken.

De otter werd namelijk twee jaar geleden gesignaleerd in water aan de rand van het bedrijventerrein. Samen met otter-deskundige Harry Bosma heeft de schoolgroep de otter geholpen door een hol aan te leggen,  Hier kan de otter wonen, jongen krijgen en schuilen, zodat hij zich thuis voelt in deze omgeving. 

27 kinderen van groep 7-8 van basisschool De Regenboog kregen ’s ochtends eerst een gastles over de otter van natuurgids Mirja Brandorff van De Klyster en Harry Bosma.  Tijdens de buitenles gingen de kinderen  onder andere poep van de otter ontleden, opgezette otters bekijken en otter sporen zoeken en de biodiversiteit.

Samen met kinderburgemeester Esmee Goet en twee wethouders van gemeente Noardeast-Fryslân, ging de groep ’s middags naar het bedrijventerrein om het Otterholt in te richten. De pers was aanwezig en in de media was veel aandacht voor de happening.

De kinderen hebben ook een biodiversiteit onderzoek uitgevoerd op het terrein. Daarin werd duidelijk dat er poelen voor amfibieën zijn gegraven, een oeverzwaluwenwand is geplaatst en takkenrillen zijn gemaakt. Natuur kan ook een plek krijgen op een bedrijventerrein en biodiversiteit  kan gestimuleerd kan worden door de juiste maatregelen te treffen.

Dank aan  DikGroen voor support van dit otter project!