Natuurweekend Let’s Gogh green – IVN Brabant

Met ruim 10 jongeren een weekend op stap! We begonnen het natuurweekend met een excursie in Riel om iedereen kennis te laten maken met de Brabantse natuur. De vrijwilliger van de slagwerkgroep op de Regte heide leidde ons door het afwisselende landschap van beekdalen, heidevelden en bossen. We hebben geleerd over het ontstaan van het natuurgebied, de klimaatverandering, recreatiedruk en invasieve exoten en hoe Brabants Landschap het gebied beheerd en onderhoudt.

Daarna was het tijd om creatief aan de slag te gaan. We hebben “kunstwerken” gemaakt met inkt van plantenmateriaal op papier.  De vrijwilligers van het textielmuseum in Tilburg hebben ons laten zien dat je inkt kan maken van planten uit je directe omgeving.

De documentaire “Groenkijkers”, die we ’s avonds samen hebben gekeken, gaf  inspiratie om op je eigen manier iets terug te geven aan de natuur. Vervolgens hebben we geprobeerd om dit concreet te vertalen in je eigen inzet voor de natuur en vrijwilligerswerk.

Op zondag zijn we  mee geweest met een herder op de Regte heide. De herder vertelde over zijn werk en het was heel bijzonder om de dynamiek tussen de schapen, honden en herder te zien. Het gaf ons een goed beeld van het heidebeheer op de Regte heide.

Het werd tijd om onze woorden – iets terug geven aan de natuur- om te zetten in daden. We hebben de woekerende exotische Japanse Duizendknoop verwijderd om de oorspronkelijke vegetatie meer ruimte te geven.

We kijken terug op een gaaf weekend waar tijd was voor leren, verwonderen en onze eigen rol in de natuur. Vooral hebben we genoten om  lekker creatief én actief bezig te zijn in en met de natuur.

Waddenexcursie met Junior Rangers en Ranger Kids

Zaterdag 1 juni zijn we ’s ochtends bijtijds met 14 Junior Rangers (12-18 jaar) van het Drents-Friesche Wold en drie begeleiders naar Moddergat aan de waddenkust afgereisd. Daarnaast zijn ook 8 Ranger Kids (6-12 jaar) uit het Drents-Friesche Wold met ons meegekomen. Sinds een klein jaar hebben we  namelijk naast de Junior Rangers ook een Ranger Kids-groep opgericht. De Kids groep heeft iedere maand hun eigen programma  op een zaterdagochtend met eigen begeleiders en af en toe gaan de twee groepen  samen op pad. Dit is leerzaam voor beide groepen en dat hebben we ook weer gemerkt tijdens de wadden excursie.
Bij Moddergat stonden  twee excursie leiders van de Waddenvereniging voor ons klaar. Iedere groep kreeg hun eigen excursie. Het was bijzonder om een heel ander gebied dan bos, hei en stuifzanden te verkennen.  Wat een vragen kunnen zowel de junior rangers als de jonkies  stellen. We hebben genoten met z’n allen!

 

Struintocht langs de Waal – Rivier actief

Met Rivier Actief hebben we met twee groepen 8 van basisschool ‘de Hertog’ (Tiel) struinden we door Wetland Passewaaij (Tiel), langs de nevengeul en over de Waalstranden. “We hebben de ruimte!” riep één van de leerlingen, toen we het gebied in gingen.
We vonden sporen van bevers en deden stenenonderzoek. Met alle zintuigen hebben we het rivierenlandschap beleefd!

Escape the Classroom

Op de Sallandse Heuvelrug vond op tweede Paasdag 2024 de aftrap plaats van  het boerderij/natuureducatie seizoen. Dit was een goede gelegenheid om de leskisten bordjes te onthullen die deels gefinancierd zijn door DikGroen .

De leskisten bordjes gaan over “Bomen en Struiken in het bos”, “Nacht- en Dagdieren”, “de Haas en het Konijn”. De vormgeving hebben wij, als creatieve educatie-boerinnen, zelf gedaan.

Een aantal leerlingen van het CSG Reggesteyn in Rijssen hebben drie vleermuiskasten gemaakt. We hebben deze kasten ook voorzien van een passend leskist informatiebordje. Door deze samenwerking hebben we een mooie aanvulling op ons educatieprogramma. Prachtig dat dit door jongeren voor jongeren is gedaan.

Dikgroen is als sponsor zichtbaar op de educatiebordjes.

De leskisten zullen de komende jaren worden gebruikt voor “Escape the Classroom” (groep 3 en 4) en voor andere lessen op onze locaties (groep 5/6/7/8 en onderbouw VO). Hiermee bereiken we een een grote groep jongeren per seizoen.

“Escape de Classroom” is te boeken via de website van de Sallandse Heuvelrug.

 

Weekendschool op boerderij Bodemzicht

Afgelopen juli 2023 hebben stichting en boerderij Bodemzicht, Stichting Platform DIS en de Stichting IMC Weekendschool wederom de handen ineengeslagen. Meer dan 30 kinderen van de Weekendschool in Nijmegen bezochten de regeneratieve Boerderij Bodemzicht en leerden alles over de relatie tussen mensen, niet menselijke organismen en de bodem.

Samen met beeldend kunstenaars, wetenschappers, boeren en onderwijzers ontdekten de kinderen dat overal leven opduikt en wat de waarde van dat leven is. Dit was heel divers. We leerden o.a. over het eten van bloemen, ontmoetten  de kip en observeerden de rijkdom van leven in de bodem.

De dag had een veelzijdig programma waarin ontmoeten en ervaren van leven centraal stond in de breedste zin van het woord. We zagen vogels, vlinders, kevers, wormen en talloze andere levende wezens op boerderij Bodemzicht. Verder verkenden we met de boer de waarde van al het leven op de boerderij. Hierdoor konden we die waarde persoonlijk voelen. (leerdoel: bewustzijn van en respect en empathie voor alle levende organismen, waaronder de medemens). Sociale druk binnen een peergroep werd verminderd door het aandachtige tekenen van bodemleven in een graspol uit het veld van de boerderij (leerdoel: verbinding, creatieve vrijheid, focus en observatie).

De activiteiten zijn ontwikkeld vanuit de samenwerking met kunstenaars, educatoren,  boeren en een wetenschapper.  Het gaf nieuwe inzichten en activiteiten die verbeelden en uitdaagden.

De groep kinderen werd opgesplitst in kleine deelgroepjes, waardoor er voldoende aandacht was per leerling met focus op de activiteit.

Deelnemende partijen:  Kunstenaar: Sanne Vaassen. Boeren boerderij Bodemzicht, Kruisbestuivers. Educatoren: docenten van de Weekendschool: Wouter Engelbart. Wetenschapper: Rosa Boone. Stichting Dikgroen: sponsoring.

Sharing Nature door Walk in Beauty

Sharing Nature® is een verzamelnaam voor een serie dynamische en ervaringsgerichte spelvormen met natuurbewustzijn als hoogste doel. Het is ontwikkeld door natuurpedagoog Joseph Cornell. Hij ontwikkelde de flow-learning methode; hoe je door spel, vreugde en sereniteit de verbinding met de natuurlijke wereld kunt ervaren, zie www.sharingnature.nl.

De aftrap van de Sharing Nature groepsactiviteiten was op 21 juni. We hebben zitmatten ingezet om de  komende jaren  te gebruiken tijdens het zomerkamp van de Vrije School de Stroeten op Camping Buitenland in Drenthe.

Met behulp van de subsidie van DikGroen hebben we lichtgewicht zitmatten aan kunnen schaffen. We hebben gekozen voor De Merino Sit Pad met bijbehorende rugzakken. Dit zijn duurzame geproduceerde, isolerende zitmatten van Woolpower.

We gebruiken de zitmatten voor de meditatievere oefeningen met de kinderen in de natuur. Het is fijn om droog op de grond te kunnen zitten.  Daarnaast gebruiken we de matjes ook als ondergrond voor het buiten tekenen, om het kampvuur mee aan te wapperen, als zonneschermpje, om vliegen weg te jagen, enz… 🙂 Multifunctioneel!

Last but not least worden de matjes ook al wekelijks gebruikt voor Sharing Nature en bushcraft activiteiten op de Zijnplek in Katlijk.

Alles heeft het doel om ‘directe natuurervaringen’ aan kinderen en families aan te bieden. We wandelen, rennen, staan stil, observeren en ontdekken.

Het wandelen helpt het denken tot rust te brengen en het hart af te stemmen op de schoonheid van de natuur. Door heel aandachtig te kijken, te luisteren, te voelen en te proeven willen we de overvloed van de natuur ervaren.

Voel je verbonden met elkaar door aandacht, creativiteit en het delen van je ervaringen. Een avontuur voor alle zintuigen!

Dit is het doel van WALK IN BEAUTY waarin de relatie mens-natuur centraal staat. Mensen die zich verbonden weten met de aarde, voelen zich gedragen en zullen ook zorg willen dragen voor de natuur. May we all walk in beauty!

 

Dierenweide Maartensdijk

De dierenweide is in Maartensdijk een begrip met veel jeugdige bezoekers enfunctioneert met behulp van veel vrijwillers, We zien een uitbreiding van het aantal (jonge!) vrijwilligers! Dat is positief.

We hebben ons niet uit het veld laten slaan door de omstandigheden dit jaar met Corona en vogelgriep, maar zijn volop doorgegaan met onze plannen om de dierenweide uit te breiden. De uitbreiding van de weide met het grasveld voor de weide wordt door iedereen met gejuich ontvangen!!

We hebben veel nieuwe insecten vriendelijke planten en struiken rondom de weide aangepoot.

Met dank aan DikGroen hebben we  tientallen vogelhuisjes, egelhuizen, vleermuis kasten, huisjes voor lieveheersbeestjes en insectenhuizen op de weide en in de  bomen rondom de weide kunnen plaatsen.

We zijn met onze renovatie toekomstbestendig en klaar om nog meer kinderen te ontvangen en beter ingesteld om samenwerkingen aan te gaan zoals we nu al vergevorderde gesprekken hebben met de scholengemeenschap in de buurt,

 

 

Met Bartje Struun volop natuur beleven

In 2021 heb ik weer mooie activiteiten mogen organiseren voor kinderen uit stad en dorp.

Wat is er beter om kinderen vanuit binnen naar buiten in de natuur te krijgen. Zeker in dit corona jaar is dit een waardevolle bijdrage.

Tijdens de nacht van de nacht in het Zuiderpark met maar liefst 100 deelnemers hebben we indrukken opgedaan van uilen, geluiden, het donker, nachtdieren, vleermuizen, het schimmenspel, verhalen en de griezelige overtocht over het water op een vlot.

In het park Dwingeland zijn er door tientallen kinderen uit de buurt mooie wilgentunnels gemaakt. Het spelen, rennen en bouwen is echt genieten.

De natuurles ‘sporen zoeken’  voor 20 kinderen uit Oostwold  is vooral buiten. Zo dichtbij dinosaurus achtige ervaringen op doen is een ware belevenis.

Een belangrijke mijlpaal dit jaar was het opleiden van maar liefst 11 nieuwe jeugdbegeleiders van IVN. Dit is een mooi vliegwiel om hiermee nog meer kinderen de natuur in te krijgen.

Vanuit de langer durende samenwerking met Dikgroen zullen in 2022 weer nieuwe projecten volgen!

 

Van nature klikt het!

Stichting DikGroen heeft dezelfde doelstelling als wij; meer kinderen de natuur in. Zo’n donker groene partner past helemaal bij ons.

We mochten zelf op zoek naar een groep kinderen en dat werd natuurlijk Actief Putten. Daar werken we al jaren mee samen en ook zij willen meer kinderen naar buiten stimuleren om de natuur te ontdekken en vooral meer te bewegen. Dus samen met ons was dit een super trio!

Op twee woensdag middagen, 3 en 17 november kwamen maar liefst vijftig(!) kinderen naar Scoutingscentrum Kon-Tiki in Garderen. Ook alweer zo’n fijne partner die ons deze locatie ter beschikking stelt. Midden in het bos tussen Garderen en Putten ligt een mooi natuurgebied, landgoed Schovenhorst. En daar genoten we met z’n allen van de herfst.

Op de kidsklix website zie je een collage van de mooiste foto’s van die twee middagen. Let wel; gemaakt dus door kinderen van rond de 10 jaar oud. Altijd weer heel verrassend wat ze zien en wat ze ervan maken met een eenvoudige compact camera die ze van ons te leen krijgen.!

Natuurfeestje Tongelaar

De eerste zondag van de herfstvakantie hebben we een natuurfeest voor kinderen georganiseerd vol educatieve activiteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Dankzij de hulp van 50 vrijwilligers konden kinderen zich de hele dag vermaken in de boomgaard van Kasteel Tongelaar op het gelijknamige landgoed in Mill (N.Br.)
Er was o.a. een kinderuniversiteit met uilenprofessor, je kon pompoenslijm maken, oorwurmhotels, zaadbommen, wilgenvlechten, boomklimmen, zelf vuur maken, op paddenstoelenbingo of herfststruintocht met de boswachter.

Voor de grote kinderen was er de foto-app wandeling ObsIdentify (diertjes en plantjes herkennen met je smartphone).

Zo’n kleine 300 kinderen bezochten het Natuurfeest en die waren allemaal super enthousiast! Het was de eerste keer dat we dit organiseerden maar zeker voor herhaling vatbaar.

Dankzij DikGroen konden we 50 tickets weggeven aan gezinnen die het minder breed hebben. Daarvan zijn uiteindelijk 20 kinderen ook daadwerkelijk gekomen, voornamelijk vanuit Sociom (vluchtelingenopvang).
Dankjewel voor jullie hulp en geniet mee met de foto’s!